Pien

Co-designin ja palvelumuotoilun keinoin toteutettu maailmanluokan olutverkkosivusto ja -kauppa tarjoaa kävijälle kokonaisvaltaisesti ilahduttavan ostokokemuksen.

Asiakas

Pien edustaa maailman parhaita itsenäisiä pienpanimoita ja käsityöoluita. Pien-universumiin kuuluu Suomen ensimmäinen itsenäinen olutkauppa Pien Shop, maahantuonti ja jakelu Pien Distribution, verkkokauppa Pien Webshop sekä pienpanimo Pien Brewing. Pien tekee myös yhteistyöoluita eri panimoiden kanssa, järjestää erilaisia yhteisöllisiä sekä hyväntekeväisyystapahtumia ja perustamansa olutintoilijoiden Pienthusiast-kerhon toimintaa. Pien on myös perustanut ja tuottaa Suomessa uutta ja modernia kansainvälisen mittaluokan pienpanimo-olutfestivaali Helsinki Haze Wave Festivalia, joka järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2022.

Pien erottuu kilpailijoista ajattelullaan, valikoiman ja tuotteiden tuoreudella, raikkaudella ja laadulla, mikä heijastuu myös visuaalisuuteen värikkyytenä ja modernin pirteänä tyylinä. Pien tavoittelee jatkuvaa kehitystä ja koko toimialan eteenpäin vientiä rohkealla ja intohimoisella otteella. Pien on aktivisti; se ei vain puhu asioista, vaan myös tekee niitä läpinäkyvästi ja omalla aidolla tyylillään.

Haaste

Pien-brändin identiteetti on aina ollut erottuva ja värikäs. Universumin kasvaessa oli aika yhtenäistää ja määritellä eri toimintojen; logojen, graafisten elementtien, kuvitusten ja valokuvauksen tyyli.

Verkkopalvelun uudistamisen tavoitteena oli selkeyttää moneen haaraan jakautunut brändi sekä käynnistää Suomen markkinoilla uniikki oluen verkkokauppa, joka haastaa myös kansainvälisten markkinoiden toimijoita. Asiakkaille haluttiin tarjota loppuun asti hiottu käyttökokemus, joka ohjaa luontevasti kohti ostopäätöstä. Myös asiakasdatan hyödyntämistä pidettiin tärkeänä. Verkkopalvelun tuli olla alusta brändin tunnettuuden rakentamiselle ja liiketoiminnan kasvattamiselle Suomen ohella myös kansainvälisesti ja niin, että markkinoinnin tuloksellisuus on mitattavissa.

Ratkaisu

Kehitysprosessi pohjautui co-design-työskentelymalliimme, jossa pidämme asiakkaan jatkuvasti mukana suunnitteluprosessissa. Markkina- ja nykytila-analyysin ja avainsanatutkimuksen jälkeen verkkopalvelun rakennetta, toimintoja ja käyttöliittymää alettiin työstämään palvelumuotoilun keinoin eri asiakassegmenttien edustajien näkemyksiä keräten. Ratkaisut validoitiin oikeilla käyttäjillä.

Yhteisten työpajojen ja kilpailija-analyysin tuloksena Kaimana auttoi Pientä kiteyttämään arvonsa, visionsa, missionsa, tarinansa, asiakaslupauksensa ja sloganinsa. Brändi kirkastettiin sanallisesti ja visuaalisesti, ja uuden kattobrändin alle tuotiin kaikki alabrändit. Pienelle suunniteltiin myös konseptin mukainen kuvamaailma ja kuvattiin uudet brändikuvat. Kaikki tämä pakattiin osaksi kattavaa brändikirjaa.

Verkkopalvelu jaettiin rakenteellisesti kahteen suureen osa-alueeseen: aikuisten virtuaaliseen karkkikauppaan Pien Webshopiin ja Pien Universumiin, joka kattaa yrityksen muun toiminnan. Visuaalisuudella iloittelevan sivuston rakenne suunniteltiin tarjoamaan kävijälle sulava ja kokonaisvaltaisesti ilahduttava ostokokemus, sekä mahdollisuus seikkailla inspiroivassa sisällössä löytäen aina jotain uutta. Suunnittelun lähtökohtana oli helppokäyttöisyys kaikilla päätelaitteilla, erityishuomio mobiilikäytössä, sekä hakukonelöydettävyys ja myynnin konvertoitavuus.

Lopputuloksena toteutimme maailmanluokan olutverkkosivuston ja -kaupan palvelemaan suomalaisia ja eurooppalaisia kuluttaja-asiakkaita. Rakensimme myös oman tilauskanavan Pienen B2B-tukkuasiakkaille. Verkkokauppa julkaistiin joulukuussa 2021, jolloin uusi sivusto ja päivitetty brändi näkivät päivänvalon.

Pienen verkkopalveluun voi kirjautua olutharrastajien suosimalla Untappd-sovelluksella. Tällöin käyttäjä saa halutessaan piilotettua tuotelistauksista aiemmin maistetut oluet. Verkkokauppaan haetaan integraation kautta Untappd-palvelusta myös oluiden saamat arviot. Toteutimme integraatiot myös tuotetiedon ja varastosaldojen hallinnassa käytettävään Airtableen ja markkinoinnin automaatiossa hyödynnettävään Custobariin.

Tulokset

Puolessa vuodessa yli 100 000 kävijää on löytänyt tiensä Pien Universumiin. Verkkokaupan herkullinen ostoskori on lisäksi tilattu kotiovelle tällä aikavälillä lähes 4 000 kertaa.

Merkitys

Pienen merkitystä olutharrastajille on vaikea ylikorostaa. Pienen olutkulttuurin hyväksi tekemä arvostettu työ ja ainutlaatuinen sielu on nykyisin aiempaa selkeämmin paketoitu brändiksi, josta arvojen mukainen työ välittyy. Laadukas olut on uuden verkkokaupan ansiosta tilattavissa ensimmäistä kertaa helposti suoraan kotiovelle lakia noudattaen ja verot Suomeen maksettuna. Lisäksi suomalaista huippuluokan olutosaamista voidaan vihdoin alkaa viemään myös ulkomaisille asiakkaille.

Muita töitämme