Suomen Taitoluisteluliitto

Luistelukilpailut yhteiskunnallisen asennemuutoksen ajurina.

Asiakas

Suomen Taitoluisteluliitto luo yhdessä jäsenseurojensa kanssa edellytykset taitoluistelun monipuoliselle harrastus- ja kilpailutoiminnalle. Taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailut 2023 on iso kansainvälinen tapahtuma, joka  järjestetään Suomessa 25.–29. tammikuuta. Kaimanalla on kunnia toimia kisojen markkinointiviestintä- ja designkumppanina.

Haaste

Tammikuussa 2023 Suomessa järjestettävät taitoluistelun EM-kilpailut ovat maailmanlaajuisesti näkyvä ja paljon kisaturisteja liikuttava tapahtuma. Urheilullisen tavoitteen lisäksi kilpailuista tuli luoda näkyvä ja uudella tavalla kiinnostusta herättävä spektaakkeli. Myös lajin yleistä kiinnostusta ja keskustelua sen ympärillä haluttiin lisätä. Tavoitteena oli saada kisoihin lisäksi aiempaa laajempi yleisö – luisteluharrastajien ja heidän perheidensä ohella niitä, joille laji on tuntemattomampi sekä miespuolinen kohderyhmä.

Luistelumaailmaa on viime vuosina ravistellut keskustelu luistelijoiden henkisestä hyvinvoinnista. Urheilukilpailuilla on mahdollisuus kiinnittää yleisön huomio samalla myös yhteiskunnallisiin aiheisiin. Halusimme ottaa vastaan haasteen tehdä luisteluhuuman nostattamisen lisäksi jotain muutakin hyvää.

Ratkaisu

Kisojen teemaksi valittiin “Tule sellaisena kuin olet”, sillä Taitoluisteluliitto haluaa olla osaltaan mukana urheilun tasa-arvokeskustelussa. Teeman avulla haluttiin kertoa, että erilaisuus on rikkaus ja etenkin sukupuolirooleihin ja sukupuolten moninaisuuteen tulee kiinnittää keskusteluissa huomiota, jotta jäällä ja katsomoissa jokainen saisi olla oma itsensä ja lajin parissa viihtyisi entistä moninaisempi joukko. Kisojen ajateltiin olevan hyvä foorumi keskustelun kannustamiseksi ja asennemuutoksen siivittäjäksi, vaikka tiedettiin, että yhdet kilpailut eivät vielä yksinään luo isoa, useiden toimijoiden tekoja vaativaa muutosta.

Uutta ajattelua tukemaan luotiin kokonaisuudelle erottuva ja moderni ilme, joka piti sisällään logon, kuvamaailman, värit ja typografian. Logo sai inspiraationsa luistelijoiden liikkeestä jäällä. Siinä yhdistyy luistelijan hahmo sekä nauhamainen, elävä muoto, joka symboloi luistelijan jäälle piirtämää viivaa. Kuvamaailmassa haluttiin kuvata taitoluistelijoita uudella tavalla: perinteisten kisa-asujen sijaan luistelijat ikuistettiin rohkeissa, persoonallisissa asuissa. Kuvat kertovat taitoluistelusta eri näkökulmista. Lajiin kuuluu ystävyyttä, hauskanpitoa, esiintymisen taikaa sekä päättäväistä kurinalaisuutta.

Uniikki ilme erottaa kilpailut muista alan tapahtumista sekä tuo huomioarvoa kaikkeen viestintään. Monipuolinen markkinointiviestintä näkyy etenkin katukuvassa, digissä ja uutismediassa.

Merkitys

EM-kilpailut raivaavat omalta osaltaan tietä asennemuutokselle tarttumalla kisahuuman lisäksi tärkeään yhteiskunnalliseen teemaan. Esimerkin myötä toivottavasti myös muut urheilulajit ottavat aloitteesta kiinni ja tarttuvat oman lajinsa kehityskohtiin.

Muita töitämme